tiistai 18. marraskuuta 2014

Tavoitteita pitää olla

Uusien elämäntapojen opettelussa, motivaationa toimii usein kevyempi olemus. Halutaan siis laihtua, mielellään mahdollisimman nopeasti ja tietenkin pysyvästi. Oikotietä onneen, ei ikävä kyllä ole olemassa ja siksipä kaikenlaiset ihmedietit johtavat usein painon kanssa jojoiluun. Niillä kyllä voi saada painoa nopeasti pois, mutta niiden jälkeen palataan taas vanhoihin tottumuksiin takaisin ja paino palaa usein jopa korkojen kera. Kaikkein pahinta tietysti on se, että nopea painonpudotus syö enemmän lihasmassaa, kuin olisi suotavaa ja kun paino sitten tulee takaisin, tulee se pelkkänä rasvana. Lopputulos on masentava, ollaan entistä huonommassa kunnossa, kuin lähtötilanteessa.

Suositeltava painonpudotusvauhti, jotta tulos myös pysyisi, on 0,5- 1kg viikossa. Mitä enemmän pudotettavia ylipainokiloja on, sitä helpommin paino alussa putoaa. Sitten kun ollaan lähellä normaalipainoa tai jo sen rajoissa, voi viimeisten kilojen saaminen pois olla hyvinkin vaikeaa. Tämä johtuu siitä, että laihtumisen myötä perusaineenvaihdunta pienenee, eli meissä on vähemmän massaa joka polttaa energiaa.
Aineenvaihduntaan vaikuttaa myös lihas- ja rasvamassan suhde. Lihasmassa käyttää enemmän energiaa, kuin rasvamassa ja juuri siksi laihdutettaessa on tärkeää liikkua riittävästi. Sillä sen lisäksi, että liikkunnan avulla saadaan poltettua kaloreita, saadaan sillä säilytettyä (tai jopa lisättyä) lihasmassaa ja laihtuminen tapahtuu rasvamassasta. Tapahtuu kiinteytymistä ja saadaan pidettyä aineenvaihduntatasomme mahdollisimman korkealla. Tärkeää on myös muistaa, että lihasmassa painaa enemmän kuin rasvamassa ja siksi pelkkä puntari laihtumisen mittarina on huono valinta. Paras seurantaväline onkin tavallinen mittanauha! Vyötärönympäryksen mittaamisesta kirjoitinkin jo aiemmin, sillä sekään ei välttämättä ole avian pikkujuttu tehdä oikein.

Minun seuranta taulukkoni. Vaikka kirjaan tänne blogiin tulokset, haluan nähdä ne myös ihan paperillakin.
Taulukossa on tilaa normaalipaioalueeseen saakka ja kestoa toukokuun loppuun. Viistot viivat kuvaavat suoraviivaista laihtumista tavoitteeseen, tavoiteajassa. Ylempi normaalipainoon ja alempi varsinaiseen -20kg tavoitteeseen.

Kun asettaa itselleen tavoitteita, pitäisi muistaa realistisuus ja välitavoitteet. Vaikka aikaa olisikin varannut riittävästi kokonaistavoitteen saavuttamiseen, pitää muistaa myös ne pienemmän aikavälin välitavoitteet. Jos itselleen asettaa 30kg painon pudotus tavoitteen ja aikaa sille vaikka 8-12kk, voi välillä iskeä turhautuminen ja motivaation puute. Tavoitteet tuntuvat olevan kaukana ja tulosta ei synny toivotulla nopeudella. Itselleen tulisi olla armollinen. Hyvä lähtökohta välitavoitteille voisi olla vaikka -5% pudotus tai vaikka 2 numeroa pienempi painoindeksi -tavoitteet. Silloin pääsee nauttimaan onnistumisen tunteista nopeammin ja ne taas antavat lisämotivaatiota jatkaa eteenpäin. Itseään olisi hyvä myös palkita onnistuneesta tuloksesta. Kasvohoito, uudet paremmin istuvat liikuntavaatteet tai vaikka elokuva treffit ystävän kanssa, voisivat olla hyviä palkintoja saavutetusta tavoitteesta.

Tavoitteiden saavuttamista pitää tietenkin seurata, mutta joka päivä itseään ei kannata mitata tai punnita. Kerran viikossa tapahtuva seuranta, on sen sijaan hyvä aikaväli. Mittaus ja punnitus olisi hyvä tehdä aina samalla tavalla, eli samankaltaisessa vaatetuksessa, samaan vuorokauden aikaan ja samalla tavalla ravittuna. Helpointa olisi tehdä mittaukset kotona aamulla, alusvaatteissa, ennenkuin on syönyt mitään.

Oma kokonaistavoitteeni on tiputtaa painoa 20kg kevääseen mennessä. Aloituspainohan oli 20.10.2014 peräti 89,1kg ja BMI oli tuolloin 29,4. Tämä tarkoittaa juuri ja juuri lievän lihavuuden rajan sisällä olemista, BMI 30 tarkoittaa jo merkittävää lihavuutta. Tavoitteet olen jakanut 5kg osatavoitteisiin ja tärkein etappi on saavuttaa normaalipainon raja, eli 75,7kg. Mittanauhalla mitattuna tavoitteeni on saada vyötärönympärys kaventumaan alle 80cm, joka on suomessa suosituksena naisille. Tämä tarkoittaa sitä, että vyötärönympäryksestä pitää saada 18-20cm pois. Välitavoitteet ovat siis 5cm välein.
Ensimmäiset välitavoitteeni olen saavuttanut viimeisen viikon kuluessa, eli 5kg ja 5cm on lähtenyt pois (kuvia olikin jo aiemmin). Tätä juhlistin käymällä kampaajalla ottamassa hiuksilleni haudehoidon.

Tämänpäiväinen luonas. Porkkanakeittoa, persiljaa,  raejuustoa, porkkanaleipää, beceliä ja juustoa.

On se kuulkaa jännä, miten nämä ajatukset järjestyvät omassakin päässä avian uudella tavalla, kun ne kijoittaa ylös. Vaikka olenkin asioita pohtinut viimeaikoina paljon, on niiden kirjaamisella silti suuri vaikutus. Toivottavasti joku muukin saisi ajatusteni kautta ahaa elämyksen, kuin vain minä itse.

2 kommenttia:

  1. Itselleni olen havainnut hyväksi tavaksi punnita itseni joka aamu, laskea niistä aamupunnituksista joka viikolle keskiarvon, ja katsoa painon putoamisen näitä viikottaisia keskiarvoja vertailemalla. Jokaiselle omansa kuitenkin. Varmasti punnitus kerran viikossakin toimii ihan yhtälailla.

    Tsemppiä projektiin ja kiva kun jaksat näitä pohdintojasi ja muita terveys- sekä painonpudotusjuttuja kirjotella, niitä on mukava lukea kun itselläkin on samanlainen projekti menossa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tsempistä, sitä toivon myös sinulle.

    Ei kai sillä lopulta väliä ole millä tavalla itseään punnitsee, kunhan ei joka päivä stressaa painon vaihteluista. Tuo keskiarvo aamupainoista on varmasti kanssa hyvä ratkaisu. Kaikille se ei varmaan kuiteskaan sovi, jos on sitä liikaa stressaavaa tyyppiä. Kukin tavallaan :)

    VastaaPoista