perjantai 14. marraskuuta 2014

Kuinka vyötärönympärys mitataan?

Vyötärön ympäryksen seuranta on yksi painonhallinna tärkeimmistä mittareista. Kaikkea tapahtunutta tulosta, kun ei voi puntarilla havaita. Vaikka paino ei laskisi, voi vyötäröllä silti tapahtua kummia. Jokaisella on yksilöllistä missä suhteessa kilot ja sentit lähtevät, minulla se suhde on ollut lähes 1:1.

Vyötärönympärys kannattaa opetella mittaamaan oikein ja tehdä se aina samalla tavalla, sillä mittaustulos voi vaihdella mittanauhasta ja mittaajasta riippuen useitakin senttejä. Ensimmäinen tehtävä onkin hommata itselleen kunnollinen mittanauha!

Hyvin palvelleet mitta- ja vyötärökuminauhani.
Mittanauhaa ei muuten saisi koskaan säilyttää tiukalle kesälle käärittynä, vaan näin löysästi. Se voi venyä.

Tärkeintä on tunnistaa oikea mittauskohta. Oikea kohta on n. 2cm navan yläpuolella, lonkkaluun ja alimman kylkiluun puolivälissä. Joskus oikean mittauskohdan löytäminen voi olla vaikeaa. Oikean kohdan tunnistamista auttaa, kun vyötärölle laittaa kuminauhan siihen kohtaan, missä tuntee vyötärönsä olevan. Kuminauha kannattaa laittaa sopivan kireälle, silleen kuin olisi housuissa mukavan tuntuinen (pysyy päällä, muttei saa yhtään puristaa). Minulla on kuvassa vyötäröllä reikäkuminauha, jonka toiseen päähän on ommeltu nappi, tätä kuminauhaa käytetin jo ammattikoulussa vaatetuspuolella ollessani, vyötärönvymärystä mitattaessa (silloin se tuntui tosi pitkälle, nyt ei niinkään).


Kun kuminauha on sopivalla kohtaa ja sopivalla kireydellä, sen päältä otetaan mittanauhalla sitten mitta. Kuminauha auttaa siis myös oikean mittauskireyden tunnistamisessa. Kevyt vatsan sisään veto hengittäessä ja mittaus tulos luetaan mittanauhasta pihtiotteella kiinni pitäen, toinen sormi mittanauhan alla ja toinen päällä.

Joskus voi käydä niinkin ettei yksi mittanauha riitä. Silloin voi teipata kaksi mittanauhaa toisiinsa kiinni sopivan senttimäärän kohdalta ja taas mittaus onnistuu.

Vikka mittanauha on ammattikoulun ajoilta peräisin, ei vyötärönympärys ihan ole...
Matkaa siihen lukemaan on sellaiset 20cm. HUH HUH! Joku on tainnut olla silloin aika laiha :)

4 kommenttia:

  1. Moi! Eksyin sivuillesi käsitöiden kautta. Kuvien perusteella ei voisi uskoa noita painolukuja koska et näytä lihavalta tai ylipainoiselta. Onkohan vaakasi kunnossa... Tai sitten se häviää tuohon pituuteen. Itse kun olen 150 cm kädet pystyssä, niin muutaman kilon nousu saa työpaikalla huhut liikkeelle raskaudesta. Olen vain lohduttanut heitä että tämä on vaan ihan pullan ansiota.
    Mutta ihanan rehellisiä kuvia olet ottanut itsestäsi ja toivon että pääset tavoitteisiisi. Jään tänne taustalle seuraamaan.
    Terv. Ansku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kyllä vaaka on kunnossa, samanlaisia tuloksia olen muillakin vaaoilla saanut. Toki eri vaa'at on erilaisia ja siksi niiden tulokset ei ole vertailukelpoisia keskenään. Olen käynyt myös Inbody mittauksessa ja sen tulokset ilmoitan aina erikseen.
      Kyllä täältä vatsamakkaroita löytyy, mutta parempaan suuntaan olen menossa. Tänä aamuna 80,9kg eli pian uudella kymmenluvulla, 20.10 lähtöpainohan oli 89,kg. JEE. Sille tavoite tämän kuun aikana.
      Tervetuloa mukaan!

      Poista
    2. No hei!
      Sinussa tuo painomäärä vaan ei näy samallalailla kuin tälläisellä persjalkaisella. Ihan mahtavalta kuullostaa tuo uusi paino. Hienoa! Tuloksia alkaa näkyä mutta varmasti olet töitä tehnyt sen eteen ja kieltäytynyt monista hyvistä. Minä yritän "puhdistautua" vihreällä teellä. Ei maistu miltään mutta täytyy vain uskoa viisaampia sen tehoon. Yleensä teen juonti rauhoittaa vatsaa ja ehkä vähän mieltäkin. Hiljaa parempi tulee ja elämänmuutoksen myötä erilaista tulevaisuutta. Minä tsemppaan täältä!
      T. Ansku

      Poista
    3. Kiitos ja tsemppiä sinullekkin!
      Uskon kanssa siihen, että hiljaa hyvää tulee ja eteenkin pysyvää tulosta.

      Poista