maanantai 5. tammikuuta 2015

Missä mennään?

Elämäntaparemonttia on takana nyt noin 2,5 kuukautta ja olen ihan tyytyväinen siihen, miten tähän mennessä on sujunut. Alunperin pienenä tavoitteena takaraivossa siinteli 80kg rajan saavuttaminen vuodenvaihteeseen mennessä, mutta se ei ihan tavoittunut. Syynä tähän on joulukuun alussa ollut viikon loma ja nyt tämä joulun aika, joissa molemmissa annoin iteselleni viikon verran luvan nauttia herkuista tuntematta sen kummempaa syyllisyyttä asiasta.




Tuollaiset luvalliset "repsahtamiset" voivat olla hyvinkin vaarallisia, jos herkuttelu jääkin päälle ja uudet opit unohtuvat. Olien kuitenkin erittäin tyytyväinen itseeni, että pysyin siinä minkä päätin ja pystyin jatkamaan tiukempaa linjaa taas näiden "lomaviikkojen" jälkeen. Tavoitteenahan on kuitenkin uusi terveellisempi elämäntapa, mutta itse käsitän sen ainakin niin, etten aio jatkossakaan kieltäytyä mistään täysin ja nyt tiedän pystyväni hallittuun herkutteluun, niin tahtoessani ja juuri se on oikeastaan suurin tavoitteeni... Terveellisempi elämä ja ruokavalio, joista voi kuitenkin nauttia juhlahetkinäkin tuntematta syyllisyyttä. Vaikka herkuttelujakso kannattaakin pitää jatkossa hieman lyhyempänä, kuin viikko, jotta ruotuun on taas helpompi palata. Eteenkin nyt joulun jälkeen huomaa kuinka paljon sitä tekisi mieli vielä ottaa hieman suklaata, kun sitä kotona on kaapissa. Sanoinkin  lapsille, että heidän on tuhottava herkut on pois tai viskaan ne roskikseen, siis herkut en lapsia. Hyvin ne kaiken tuhosivatkin, mitään ei tarvinut heittä pois.




Muutaman hyvän huomion olen tehnyt varsinkin nyt joulun aikana, kun on tullut syötyä monenlaista makeaa, rasvaista ja raskasta ruokaa verrattuna terveellisemmällä ruokavaliolla oloon:
  1. Terveellisemmällä ruokavaliolla ollessa aamuisin suussa maistuu paljon paremmalle. Eteenkiin jos illalla on syönyt makeaa, maistuu aamulla suussa todella pahalle!
  2. Aamuisin liikkeelle lähtö sängystä on helpompaa. Jäsenissä ei ole sellaista turvotuksen tunnetta. Oli järkyttävä tunne, kun oli jouluruuat syöty ja karkkia päälle, kun seuraavana aamuna nousi ja olo oli vanha tutu. UUH!
  3. Herääminen on helpompaa kun ruokailuajat ovat säännölliset ja syömiset terveellisempiä, aamulla ei väsytä ollenkaan samalla tavoin kuin ennen ja tietenkin päinvastoin kävi jouluna.
  4. Mitä enemmän herkkuja syö sitä enemmän niitä tekee mieli
  5. Vanhoihin tottumuksiin palaaminen olisi yllättävän helppoa, vaikka uudetkin on jo omaksuttu.
  6. Kun on syömättä makeaa jonkin aikaa, alkaa marjat ja hedelmät maistumaan pikkuhiljaa makeammille ja herkuista tulee ällömakeita. Mutta kyn söi herkkuja, palasi makeudensietokyky hyvin nopeasti entiselleen.
  7. Sokerista luopuminen tuottaa vieroitusoireita. Eteenkin jotkin tietyt tilanteet laukaisevat minulla hillittömän tarpeen saada karkkia. Vaatii suurta mielenlujuutta päästä tunteesta yli.


Nyt tammikuussa aion olla taas mahdollisimman paljon ilman huonoja hiilihydraatteja ja kiinnittää huomiota erityisesti veden juomiseen. Tämän osalta on ihan hyvin lähtenyt käyntiin ja uudenvuoden päivänä, kun anopppilassa vierailtiin sain hienosti kieltäydyttyä tarjotuista karkeista ja kahvipöydän herkuista, vaikka todellisuudessa teki kamalasti mieli ottaa ja aloittaa vasta seuraavana päivänä. HYVÄ MINÄ!



Nyt seuraavana paino tavoitteena on olla siellä uudella kymenluvulla kuukauden kuluessa. Siinä on minulle synttärilahja itseltäni!

Aion aloittaa myös säännöllisemmän liikunnan. Tänne Kokkolaan avatiin viikonloppuna uusi kuntokeskus LiikeVoima ja sinne suuntasin tänään. Tämän postauksen kuvat on kaikki otettu tuolta salilta. Sieltä löytyy juuri minulle sopivia ryhmätunteja ja kaipa sitä kuntosalinpuolellekkin pitää taas mennä, joutuu kyllä ottamaan muutaman ohjatun tunnin, eotta siellä osaan tehdä mitään. Kun on tottunut käymään perinteisemmällä kuntosalilla on tämän näköisellä salilla ihan hukassa. Joulukuun aikana on kyllä tuo liikuntapuoli ollut turhan vähäistä. Mutta tästä on taas hyvä parantaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti