Puoli kiloa tarkoittaa käytännössä noin kuutta kourallista kasviksia. Yksi kourallinen on noin 80g ja aikuisella yhteen kouralliseen katsotaan mahtuvan pari desiä kasviksia, kuten salaattia, raastetta, lämpimintä kasvis ruokaa tai marjoja, yksi hedelmä, iso porkkana tai tomaatti. Suositeltu määrä olisi hyvä jakaa kaikille päivän aterioille ja nauttia monipuolisesti ryhmään eri antimista, eri väreissä. Ei siis olisi suotavaa syödä pelkästään pussillista mandariineja tai puolta kiloa tomaatteja. Hyvä määrä olisi pari desiä marjoja, 2 hedelmää ja loput sitten salaatteja tai jotain kasvislisäkettä. Yhdestä annoksesta liha- tai nakkikeittoa, johon on käytetty paljon kasviksia tai porkkanalla ja tomatilla terästetystä makaroonilaatikosta, voi laskea saavansa yhdestä puoleentoista kourallista kasviksia.
Meidän hedelmäkori joulun ajaksi |
Kasvisten syöminen kannattaa eteenkin laihduttaessa ja painonhallinnassa, sillä kasviksissa on energiaa vain 20-40kacl kourallisessa ja ne täyttävät kuitenkin hyvin vatsaa. Kasviksilla on myös poritiivinen vaikutus verenpaineeseen ja veren kolestroliarvoihin. Ne myös auttavat ehkäisemään monia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja, diapetesta ja joitain syöpätauteja. Niistä saa elimistölle välttämättömiä vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja luonnollisessa muodossa.
Viime aikoina on paljon on tuntunut puhuttavan hedelmien terveellisyys. Niitä on syytetty runsaasta sokeripotoisuudesta, sekä säilöntä- ja torjunta-aineiden määrästä. Eteenkin hedelmien sisältämä fruktoosi on aiheuttanut paljon kohua. Hedelmien sokereista ei kuitenkaan kaikki ole fruktoosia, vaan suurin osa sokereista on muita sokereita, pääasiassa sakkaroosia. Vaikka hedelmissä on paljon sokeria ei se nosta verensokeria samalla tavoin, kuin sokeri erikseen käytettynä. Tämä johtuu hedelmissä olevista kuiduista, joiden ansiosta hedelmien sokerit imeytyvät hitaasti ja sokerien huonot vaikutukset pienenevät.
Hedelmäsokerin eli Fruktoosin on todettu olevan yhteydessä keskivartalolihavuuteen, viskeraaliseen rasvaan ja rasvamaksaan. Näin onkin ruokateollisuuden käyttämässä fruktoosisiirapilla makeutettujen tuotteiden kanssa, vaikka niihin olisi lisätty kuitujakin. Teollisilsa tuottissa ei kuitenkaan luonnollista tasapainoa ja tasapainottavaa vaikutusta saavuteta samoin, kuin hedelmissä. Tutkimusten mukaan fruktoosi hedelmistä otettuna ei aiheuta rasvamaksaa, vaan runsaasti hedelmiä syövillä itse asiassa riski oli muita pienempi. Pitää muistaa, että oikeat hedelmät ja keinotekoisesti hedelmäsokerilla makeutetut tuotteet ovat täysin eri asioita!
Joulupöydän luumu-fetasalaatti |
On totta että varsinkin ulkomaisilla hedelmätarhoilla käytetään paljon säilöntä- ja torjunta-aineita. Olisikin hyvä valita mahdollisuuksien mukaan kotimaisia ja luomutuotettuja tuotteita, myös tässä hedelmä ja vihannespuolella. Niin ylenmääräisiltä torjunta ja säilöntäaineilta välttyisi, edes jossain määrin. Jos kuitenkin käyttää ulkomaisia normi tuotteita, pitää ne muistaa pestä hyvin ennen käyttöä, mutta niin kaiki suurin osa ihmisistä automaattisesti tekeekin. Toivottoavasti ainakin.
Hedelmien syömistä ei siis kannata unohtaa, vaikka niiden syömisellä välillä pelotellaankin. Niissä on kuitenkin paljon kaikkea terveellistä, kuten vitamiineja, kivennäisiä, flavonoideja ja kuituja. Kun valitsee monipuolisesti ei mitään ongelmaa niiden syömisessä ole.
kotimaisia marjoja taas ei voi riittävän paljon ylistää. Ne ovat oikeaa Super Foodia ja lähiruokaa. Suomalainen mustikka, tyrni ja karpalo vetävät vertoja mille tahansa ulkomaiselle hittituotteelle. Voiko sitäpaitsi olla parempaa yhdistelmää kuin ilmainen lähiruoka, jonka hankkimisesta saa hyötyliikuntaa? Jos sitä pakastinta ei kuitenkaan tullut kesällä täytettyä marjoilla, voi marjat kyllä yhtä hyvin käydä poimimassa kaupan pakastealtaastakin ilman honoa omaatuntoa. Näin nimittäin kävi ainakin meillä. Ei tullut täytettyä pakastinta ja joka kauppareissulla nyt poikkean marja osaston kautta pakastealtailla ja poimin kärryihin pari pussia näitä superterveellisiä herkkuja.
Noita marjoja kyllähelposti unohtaa syödä vaikka menevät hyvin ihan herkkunälkään :)
VastaaPoistaSe on kyllä totta. Aika moni taitaa keväällä huomata että pakastin on vielä täynnä edellissyksyn marjoja ja tulee sitten kiire käyttää niitä pois.
Poista